Kreme i Melemi

Arganovo ulje može zameniti i najskuplje kreme

Arganovo ulje, takođe poznato i kao marokansko ulje ili “tečno zlato“, potiče iz jezgra drveta po imenu Argan (lat. Argania spinosa). Ovo ulje se odlikuje visokim procentom mono- i polinezasićenih masnih kiselina, a takođe sadrži jedinjenje koje se zove tokoferol, koji je sličan vitaminu E. Arganovo ulje se podjednako uspešno koristi za spoljašnju i unutrašnju upotrebu, a kada se koristi za unutrašnju upotrebu – može pomoći u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti, štiti od nekih oblika raka i sprečava insulinsku rezistenciju u borbi protiv razvoja dijabetesa. Kada se koristi spolja, arganovo ulje ima brojne prednosti za kožu, kosu i nokte.

Arganovo ulje za kožu

Arganovo ulje za kožu predstavlja pravi melem, budući da ima zaista širok opseg prednosti. Najviše se koristi arganovo ulje za lice, a uspešno može zameniti i najskuplje kreme, s tim što ste u ovom slučaju sigurni da na svoje lice stavljate nešto što je prirodno i što vam ne može naškoditi.

Arganovo ulje za lice (kožu) možete koristiti za tretman sledećih stanja:

Arganovo ulje za suvu kožu

Osobe koje pate od suve kože ili ekcema, mogu imati izuzetne koristi od ovog ulja. Vitamin E i masne kiseline u arganovom ulju su odlični za popravku oštećene kože i dubinski hrane kožu, što će sprečiti dalju suvoću i iritaciju. Arganovo ulje sadrži sastojke koji smiruju kožu. Primena male količine arganovog ulja direktno na obolelu kožu i blago masiranje sa njim može da obezbedi olakšanje i podstakne izlečenje.

Arganovo ulje za akne i bubuljice

Činjenica je da mnoga druga ulja mogu pogoršati stanja kože kao što su akne i bubuljice, ali arganovo ulje zapravo ublažava ove tegobe i podstiče ozdravljenje kože. Akne i bubuljice su često rezultat masne kože. Pošto je arganovo ulje nemasno, pomaže da se uspostavi ravnoteža kože, pružajući joj prirodnu vlažnost. Arganovo ulje sadrži i antioksidante koji pomažu da se izleče oštećene ćelije kože i smanjuje upala.

Primena nekoliko kapi arganovog ulja na kožu sa aknama, nakon čišćenja i sušenja kože, osigurava da se vlažnost i hranljive materije upiju u čistu kožu. Nežno utrljavanje ovog ulja u kožu i ponavljanje ovog tretmana dva puta dnevno, može pomoći protiv blažih oblika akni i ublažiti mašćenje, kao i suvoću kože.

Piling kože

Pomešajte 1 kašiku smeđeg šećera sa nekoliko kapi arganovog ulja u ruci. Utrljajte ovo u lice kružnim pokretima tokom 2-4 minuta. Posebnu pažnju treba posvetiti području kože sklonom aknama i koje je suvo. Isperite toplom vodom i osušite kožu blago tapkajući peškirom.

Redovni piling kože sa arganovim uljem pomaže da se uklone mrtve ćelije kože i smanjuje pojavu finih linija i bora, dajući vam mlađi i svežiji ten. Uz pomoć smeđeg šećera, hranljive materije u arganovom ulju se lakše apsorbuju u kožu.

Koristite ovaj piling i za suve laktove ili pete, samo koristite malo veću količinu ovih sastojaka.

Zaštita i lečenje kože

Antioksidansi u arganovom ulju omogućavaju da se ovo ulje uglavnom koristi za lečenje kože koja je iritirana, ispucala, oštećena ili čak izgorela. Najbolje je da koristite arganovo ulje kao preventivu za suvu ili upaljenu kožu, ali se takođe može koristiti da se ubrza zarastanje. Njegove osobine uključuju smanjenje zapaljenja, umirenje bola i povećanje stope izlečenja.

Primena nekoliko kapi arganovog ulja na upaljenu (iritiranu) ili oštećenu kožu pomaže da se ubrza proces ozdravljenja.

Balzam za usne

Posebno po hladnom ili suvom vremenu, usne mogu lako postati bolne, suve i ispucale. Arganovo ulje je idealan proizvod za negu suvih i ispucalih usana, budući da usne čini mekšim, hidriranim i negovanim. Utrljajte kap ili dve arganovog ulja na usta kao melem, s tim da uklonite višak ulja.

Arganovo ulje protiv iritacija na koži

Muškarci nakon brijanja, kao i žene nakon depiliranja – znaju šta znači iziritirana koža, prekrivena onim sitnim crvenim bubuljicama. Ne zaboravimo ni urasle dlake. U ovom slučaju takođe može pomoći arganovo ulje, samo zagrejte u ruci kap ili dve ovog ulja i lagano umasirajte u pogođene oblasti.

Arganovo ulje protiv bora (anti-age efekat)

Ne samo da arganovo ulje deluju efikasno kao sredstvo za hidrataciju kože, takođe može dati koži mladalački sjaj i smanjuje vidljivost bora. Njegova antioksidantna svojstva ga čine idealnim anti-age proizvodom, odnosno proizvodom protiv bora. Ovo dragoceno ulje vraća koži elastičnost i čini je zategnutom i mekom.

Najbolji način da se primeni arganovo ulje protiv bora jeste da umasirate nekoliko kapi ovog ulja u kožu lica i vrata pre spavanja. Ono deluje kao ovlaživač kože i anti-age preparat, sve u jednom.

Exit mobile version