Kreme i Melemi

Hamamelis kao pravi melem za kožu

Hamamelis potiče od hamamelis žbuna, naučno poznatog kao Hamamelis virginiana, odnosno američka leska ili veštičja leska. Hamamelis je moćno jedinjenje koje je u upotrebi već hiljadama godina u tradicionalnoj medicini. Razni delovi hamamelis biljke, uključujući koru, stabljike i lišće, mogu da se koriste za dobijanje esencije i mogu se primeniti na različitim delovima tela, u različite lekovite svrhe.

Zbog svog dokazanog lekovitog potencijala, hamamelis je postao sastavni deo mnogih različitih kozmetičkih i medicinskih proizvoda. Jedinstveni organski sastav čini hamamelis izuzetno vrednom supstancom, a naročito deluje kao adstringens (ima svojstva da steže). Pored toga, hamamelis takođe ima visok nivo tanina, flavonoida, eugenola, karvakrola i drugih moćnih isparljivih komponenti. Mnogi od njih mogu imati snažne efekte na organizam.

Zbog jačine ekstrakta i ulja hamamelisa, predlaže se njihovo razblaživanje sa vodom ili manje moćnim jestivim uljem, kao što je devičansko maslinovo ulje. Hamamelis će i dalje imati lekovite efekte, ali postoji manji rizik od iritacije kože ili upale. Već dugi niz godina, komercijalna upotreba hamamelisa je gotovo isključivo ograničena na stanja kože, kao što je lečenje oštećene kože ili čišćenje pora. Međutim, danas se hamamelis kao lek uspešno koristi kod velikog broja zdravstvenih problema.

U kozmetici, ekstrakt lista i kore hamamelisa, kao i hamamelis voda – koriste se kao adstrigenti za zatezanje kože. Oni takođe ulaze u sastav nekih lekova, kako bi pomogli u usporavanju ili zaustavljanju krvarenja. Ovi lekovi se koriste za lečenje ujeda insekata, uboda, hemoroida, svraba, iritacije i manjeg bola.

Hamamelis za kožu      

Hamamelis je dugi niz godina najpoznatiji po svom blagotvornom dejstvu na kožu. Hamamelis za kožu može da se koristi kod zaista velikog broja stanja. Tako, hamamelis može da se koristi za lečenje: akni i bubuljica, psorijaze, ekcema, čireva na koži, ispucale kože, upale na koži, osipa i dr.

Kada se koristi hamamelis za kožu, trebalo bi da ga pomešate sa jednakom količinom vode, ili neke druge vrste ulja “nosača“ (npr. maslinovo).

Deluje protiv upale (anti-inflamatorno)

Jedna od najupečatljivijih osobina hamamelisa je njegov anti-inflamatorni efekat kod stanja kože, kao što su pelenski osip, osip od brijanja i ujed insekata. Hamamelis za ubod insekata, kao i za ujed insekata, pruža olakšanje od neprijatnih simptoma, koji se karakterišu upalom. Inflamacija ili upala je uzrokovana slobodnim radikalima u ćelijama kože. Naučnici u Japanu su proučavali 65 biljnih ekstrakata za njihovu potencijalnu anti-inflamatornu primenu. Samo dva od svih ovih ekstrakata imaju zaštitnu aktivnost protiv oštećenja ćelija, pri čemu je jedan hamamelis.

Antimikrobno delovanje

Još jedna tradicionalna upotreba hamamelisa jeste da umiri iritaciju od otrovnog bršljana, tretira boginje i može da izleči modrice i posekotine – a ova stanja mogu biti iritirana virusima i bakterijama. Kada se koristi hamamelis za rane, može sprečiti njihovu infekciju. Nemačka studija iz 2002. godine je istraživala antimikrobnu aktivnost hamamelis destilata na bakterije i gljivice, kao što su Staphilococcus aureus, Candida albicans i drugi organizami, in vitro. Rezultati su pokazali značajnu antimikrobnu aktivnost u slučaju primene ekstrakta hamamelisa, što je pomoglo istraživačima da dođu do zaključka da hamamelis može biti od pomoći u sprečavanju bakterijske kolonizacije, koja ima centralnu ulogu u razvoju atopijskog dermatitisa i intertrigo dermatitisa, kao i drugih stanja kože izazvanih mikrobima.

Adstrigentno delovanje (hamamelis može da skuplja ili steže)

Hamamelis se smatra snažnim adstringentnim sredstvom zbog visokog nivoa tanina u svojim listovima. Tanini pomažu da očvrsnu proteini kože, koji zatim formiraju zaštitni pokrivač koji može da pomogne u zarastanju kože, kao i u zaustavljanju krvarenja. Iz ovoga proizilazi da hamamelis za rane može uspešno da se koristi. Ovo svojstvo takođe čini hamamelis naročito korisnim za lečenje stanja kože kao što je ekcem, kao i vraćanje tonusa krvnih sudova kod proširenih vena, i takođe umiruje hemoroide.

Hidratantno delovanje

Žene često koriste hamamelis za kožu, u cilju hidratacije. Studija u jednoj bolnici u Nemačkoj je tretirala decu obolelu od poremećaja i povreda kože sa hamamelis mašću i otkrila da je ona bezbedna i efikasna kao Dekspantenol. Dekspantenol je lek koji se koristi kao ovlaživač za poboljšanje hidratacije spoljašnjeg sloja kože, može smanjiti gubitak vode iz kože i održava mekoću i elastičnost kože.

Deluje protiv oštećenja kože od sunca

Još jedna tradicionalna upotreba hamamelisa za kožu je u cilju lečenja opekotina i sprečavanje pilinga i ljuštenja kože. Studije su dokazale da hamamelis ublažava crvenilo kože, kao i opekotine na koži posle izlaganja radijaciji. Dakle, hamamelis za opekotine daje odlične rezultate.

Hamamelis protiv psorijaze

Psorijaza je neprelazno, hronično stanje kože koje se karakteriše karakterističnim promenama na koži, u vidu zadebljale kože koja se peruta. Psorijaza se smatra zapaljenskom bolešću kože. Ne postoji lek za ovu bolest, ali određeni lekovi mogu pomoći u ublažavanju simptoma, od kojih  je jedan i hamamelis. Naime, zahvaljujući svom protiv-upalnom delovanju, hamamelis za psorijazu može da se koristi za ublažavanje neprijatnih, upalnih simptoma ove kožne bolesti.

Exit mobile version