Kreme i Melemi

Hijaluronska kiselina – sveti gral hidratacije kože

Šta je hijaluronska kiselina?

Hijaluronska kiselina je prirodni glikozaminoglikan koji se nalazi u vezivnom tkivu tela. Glikozaminoglikani su jednostavni dugi nerazgranati ugljeni hidrati ili šećeri, nazvani polisaharidi. Ovo je bistra, gnjecava supstanca koju proizvodi vaše telo.

Najveće količine su pronađene u vašoj koži, vezivnom tkivu i očima.

Njena glavna funkcija je zadržavanje vode kako bi vaše tkivo bilo dobro podmazano i vlažno.

Hijaluronska kiselina je glavna komponenta onoga što daje strukturu kože i odgovorna je za onaj puniji i hidrirani izgled.

Hijaluronska kiselina igra ključnu ulogu u procesu zarastanja rana, a smanjuje se sa starenjem, čime naša koža postaje više podložna opuštanju i borama.

Hijaluronska kiselina ima različite načine upotrebe. Mnogi ljudi je uzimaju u vidu suplementa, ali se takođe koristi u vidu seruma i krema, kapi za oči i injekcija.

Kreme sa hijaluronskom kiselinom veoma cenjene u nezi i zaštiti kože.

Koje su koristi od hijaluronske kiseline?

Hijaluronska kiselina deluje:

– protiv starenja kože (anti-aging)

– hidratantno

– za zarastanje rana

– protiv bora

– povećava elastičnost kože

– može lečiti ekcem

– može tretirati crvenilo lica.

Zašto je hijaluronska kiselina tako magična? Za početak, može vezati vodu u do 1000 puta većoj težini od svoje! Drugim rečima, ona funkcioniše kao humektant i zadržava molekule vode na površini kože kako bi je održala lepom i hidriranom.

Kad god govorimo o koži koja je dobro hidrirana, uglavnom se pozivamo na kožu koja ima puno sadržaja vode. Možda ste čuli izraz “transepidermalni gubitak vode“? Ovo je naučni izraz za merenje količine vode koja je isparila sa kože.

Kada neka krema sprečava transepidermalni gubitak vode, to znači da zadržava kožu hidriranom tako što sprečava da voda “pobegne“ sa površine vaše kože. Hijaluronska kiselina to radi upravo tako što usporava brzinu kojom voda isparava.

Pored toga što je vrlo efikasan hidrator, nekoliko studija je takođe otkrilo da je vrlo dobra za lečenje rana!

Pored toga što je nesumnjivo dobra za kožu, hijaluronska kiselina je dobra i za zglobove.

Hijaluronska kiselina se takođe nalazi u zglobovima, gde zadržava prostor između vaših kostiju dobro podmazanim.

Kada su zglobovi dobro podmazani, to znači da postoji manja verovatnoća da će doći do međusobnog trenja između kostiju, što uzrokuje neugodan bol.

Dodaci hijaluronske kiseline su od velike pomoći ljudima koji pate od osteoartritisa, vrste degenerativne bolesti zglobova uzrokovane trošenjem hrskavice tokom vremena.

Da li postoje neželjeni efekti upotrebe hijaluronske kiseline?

Ukoiko koristite kreme ili druge preparate sa hijaluronskom kiselinom, preporučujemo da koncentracija hijaluronske kiseline bude ispod 2%. Zašto?

Veoma niska molekularna težina hijaluronske kiseline, od 5 kDA, ima mogućnost prodiranja u kožu, što znači da može da unese i druge neželjene sastojke na koži, hemikalije i bakterije u dublje slojeve kože. Ako imate problematičnu kožu, ovo bi mogla da bude loša vest.

S druge strane, sama po sebi, hijaluronska kiselina ne izaziva alergijske reakcije jer je naše telo takođe proizvodi.

Exit mobile version