Kreme i Melemi

Kreme sa hondroitinom i glukozaminom obnavljaju hrskavicu

Da li postoji krema koja obnavlja hrskavicu na sasvim bezbedan način? Odgovor je “da“. Naime, dokazano je da kreme sa hondroitinom i glukozaminom obnavljaju hrskavicu.

Hodanje, vežbanje i kretanje tokom života može da istroši vašu hrskavicu – glatko, gumenasto vezivno tkivo koje pokriva krajeve kostiju. Degeneracija hrskavice može izazvati hroničnu upalu u zglobovima, a može dovesti i do artritisa.

Osteoartritis je najčešći oblik artritisa. Osteoartritis je poznat i kao degenerativna bolest zglobova i predstavlja jedan od vodećih uzroka invaliditeta kod odraslih osoba.

Iako je hrskavica veoma korisna za telo, ona ima nedostatak: ona se ne leči kao i većina drugih tkiva. Ćelije hrskavice poznate pod nazivom hondrociti se ne popravljaju često, što znači da oštećena ili povređena hrskavica se neće dobro zalečiti bez medicinske intervencije.

Stoga, kreme sa hondroitinom i glukozaminom mogu da pomognu u ovom slučaju.

Znaci da je hrskavica oštećena

Bol je uobičajen kod osteoartritisa. Zglobovi bez hrskavice postaju upaljeni i bolni. Osnovni pokreti, kao što je savijanje prstiju da se uhvati predmet, mogu doneti jak bol i otežati kretanje. Bol može biti gori ujutro, a snažna fizička aktivnost može pogoršati bol. Kod nekih pacijenata, bol u zglobu počinje kao blag i napreduje kako se bolest pogoršava. Neki ljudi, međutim, mogu imati konstantan, kontinuiran pulsirajući bol u zglobovima pogođenim osteoartritisom.

Osteoartritis je vodeći uzrok fizičkog invaliditeta kod odraslih. Osteoartritis je progresivna bolest, što znači da će se vremenom polako pogoršavati. Oni koji razvijaju ozbiljni osteoartritis verovatno će iskusiti fizičku onesposobljenost ili ograničenja pokreta, jer telesni zglobovi počinju da rade manje efikasno.

Glukozamin je popularan dijetetski suplement koji se koristi za lečenje osteoartritisa. Osteoartritis je degenerativna bolest uzrokovana nedovoljnom regeneracijom hrskavice u zglobovima, najčešće u kolenima i kukovima. Vremenom se pogoršava i uzrokuje bol u zglobu, teškoće u hodanju i invalidnost.

Nema poznatog leka za osteoartritis, ali postoji nekoliko načina za potencijalno usporavanje ovog procesa, tj. regeneracijom i obnavljanjem hrskavice.

Šta je glukozamin?

Glukozamin je prirodni amino šećer proizveden od strane vašeg tela. To je takođe dijetetski dodatak koji je dostupan kao alternativni tretman za osteoartritis.

Najveća prirodna koncentracija glukozamina je u zglobovima i hrskavici, gde čini strukturu glikozaminoglikana, jedinjenja neophodnog za zdravlje zglobova.

Postoje dva glavna tipa glukozamina: glukozamin sulfat i glukozamin hidrohlorid.

Naučnici smatraju da prirodni glukozamin pomaže u zaštiti hrskavice unutar zglobova. Pored toga, nekoliko studija sugeriše da korišćenje glukozamina može smanjiti razbijanje kolagena.

Istraživanja pokazuju da krema sa glukozaminom može vremenom da ublaži bolove u zglobovima i druge simptome osteoartritisa.

Osteoartritis se ne sme mešati sa reumatoidnim artritisom, što je mnogo manje uobičajeno stanje.

Reumatoidni artritis je autoimuna bolest u kojoj imuni sistem napada zglobove. Za razliku od osteoartritisa, to nije izazvano svakodnevnim trošenjem hrskavice. Naučnici su, stoga, generalno pretpostavili da glukozamin nema koristi za reumatoidni artritis. Ipak, jedna studija ukazuje na drugačije. Izvesni dokazi ukazuju na to da kreme sa glukozaminom mogu poboljšati simptome kod ljudi sa reumatoidnim artritisom.

Šta je hondroitin?

Hondroitin je glavni sastojak vezivnog tkiva u vašem telu, tj. hrskavice, koja sprečava međusobno trenje između kostiju. Hondroitin apsorbuje vodu i druge tečnosti, što pomaže da vaša hrskavica bude hidratizovana i zdrava. Kreme sa hondroitinom se takođe koriste za lečenje osteoartritisa, oblika artritisa koji je rezultat razgradnje hrskavice. Hondroitin je generalno dostupan kao hondroitin sulfat.

Glukozamin i hondroitin se često nalaze u kombinaciji za lečenje osteoartritisa i regeneraciju hrskavice. Međutim, to su dve različite supstance. Obe imaju efekat na hrskavicu u zglobovima tela, ali na različite načine. Iako možete uzeti ova dva suplementa odvojeno, neka istraživanja sugerišu da mogu biti najboljeg dejstva kada se koriste zajedno.

Exit mobile version