Kreme i Melemi

Nedostatak vitamina D i problemi sa kožom

Vitamin D, nazvan još i „sunčev vitamin“, budući da se proizvodi u koži kao odgovor na sunčevu svetlost, jeste vitamin koji je rastvorljiv u mastima.

Dakle, organizam prirodno proizvodi vitamin D kada je direktno izložen sunčevom zračenju, a ovaj vitamin možete da unsete i kroz određenu hranu i suplemente.

Vitamin D ima nekoliko funkcija, od kojih je možda najvažnija regulacija apsorpcije kalcijuma i fosfora, kao i održavanje normalne funkcije imunog sistema.

Dobijanje dovoljne količine vitamina D je veoma važno za normalan rast i razvoj kostiju i zuba, i za jačanje otpornosti na određene bolesti.

Ukoliko vaš organizam ne dobija dovoljne količine vitamina D, može da se razvije abnormalnost kostiju, kao što su meke kosti (osteomalacija) ili krhke kosti (osteoporoza).

Dok je vitamin D najpoznatiji po svojoj ulozi u apsorpciji kalcijuma, on takođe utiče na kožne bolesti, uključujući akne i psorijazu, koje mogu biti uzrokovane nedovoljnom količinom vitamina D. Budući da vaše telo sintetiše vitamin D-3, oblik vitamina D, kroz izlaganje sunčevoj svetlosti, možda ćete biti u iskušenju da poboljšate nivo vitamina D kroz izlaganje kože suncu. Ukoliko se odlučite za to, budite svesni potencijalnih opasnosti od previše izlaganja suncu, uključujući opekotine i rak kože.

Akne i vitamin D

Dok su hormonska ravnoteža i lična higijena primarni uzroci nastanka akni, oslabljeni imuni sistem zbog malih količina vitamina D u vašem telu takođe može povećati proizvodnju ulja (sebuma) u vašim ćelijama kože. Akne nastaju kada se lojne žlezde zapuše, a ove blokirane ćelije koje proizvode ulje dovode do nastanka neuglednih akni koje mogu da vas ugroze u bilo kom trenutku života. Izlaganje Suncu podiže nivo vitamina D dok koža oslobađa hemikaliju koja proizvodi vitamin D. Ovim se smanjuje količina bakterija u vašem organizmu pojačanjem imunološkog sistema, uz smanjenje nivoa akni.

Vitamin D i psorijaza

Kada imate psorijazu, na spoljašnjem sloju vaše kože nalazi se debeo sloj suvih kožnih ćelija sličan zakrpi. Može da se javi i svrab – postoje različite vrste psorijaze – a stanje je povezano sa oslabljenim imunološkim sistemom i, u određenim slučajevima, niskim nivoom vitamina D. Kada je koža izložena ultraljubičastom zračenju, elementu sunčeve svetlosti koji pokreće proizvodni sistem vitamina D u telu, nivoi vitamina D se značajno povećavaju, a simptomi psorijaze nestaju. Slično tome, jedna studija je takođe otkrila da povećanje nivoa vitamina D pomaže u poboljšanju simptoma psorijaze.

Podmlađivanje kože

Aktivni oblik vitamina D, poznat i kao kalcitriol, počinje kao vitamin D-3 kada sunčeva svetlost direktno dodirne kožu, što započinje hemijske reakcije unutar keratinocita. Ovo su specijalizovane ćelije koje se neprestano dele i stalno diferenciraju, dajući vašoj koži stabilno snabdevanje novim ćelijama. Ovo je važno jer keratinocite predstavljaju skoro sve vaše ukupne ćelije kože, oko 95%. Stopa obnavljanja i podela ćelija je vezana za količinu i prisustvo vitamina D u vašem organizmu. Nedostatak vitamina D može dovesti do stanjivanja kože koja postaje krhka i počinje da se opušta.

Zaceljivanje rana

Vitamin D-3 takođe pomaže u regulaciji antimikrobnih proteina, odnosno katelicidina, koji ne samo da podržavaju prirodni imunitet kože, već i pomažu u opštoj popravci oštećenog tkiva. Poznato je da prisustvo vitamina D-3 u vašem organizmu podržava zarastanje rana.

Suplementacija vitamina D

Ako ste zabrinuti da vaše telo nema dovoljno vitamina D i da ovo može uticati na zdravlje vaše kože, konsultujte lekara pre nego što uzmate suplemente vitamina D.

Vitamin D se u telu skladišti u telesnim mastima i jetri, a višak nivoa može dovesti do toksičnosti.

Uzimanje više od 4.000 međunarodnih jedinica vitamina D kod dece i odraslih – i više od 1.500 međunarodnih jedinica za odojčad – može izazvati toksičnost.

Simptomi viška vitamina D uključuju depozite kalcijuma u ​​vašem mekom tkivu, bolesti bubrega i kamen u bubregu.

Za decu i odrasle osobe do 69 godina starosti, preporučeni dijetetski dodatak vitamina D je 600 međunarodnih jedinica. Za one preko 70 godina, preporučeni dijetetski dodatak je 800 međunarodnih jedinica. Preporučeni dijetetski dodatak vitamina D za bebe je 400 međunarodnih jedinica (400 IU).

Exit mobile version